Hui mikä sanahirviö !

Paljon parjattu ja peljätty sana ja tauti, mistä lukee vain netistä kertomuksia ja mahdollisesti lehdistä juttuja - mutta jonka koskaan et ole ajatellut tapaavasi itse lähipiirissäsi. Se on nyt tapahtunut Oulussa -Amor'jade-pennulle.

Gaby kävi 20.7 ensimmäisellä rokotuksellaan ell-asema Akuutissa ja kaikki oli silloin hyvin. Gabyn velipoika Leevi eli Amor'jade Brunette My Fellow kävi samalla asemalla rokotuksilla seuraavana tiistaina eli 26.7 eikä paljon puhutusta PEIKOSTA ollut informoitu Piaa (Leevin omistaja). Mutta jo seuraavana päivänä olikin tullut puhelu, että sen kyseisen päivän pentukerho oli peruttu, sillä asemalla OLI HOIDETTU JOTAIN VAARALLISTA TARTUNTATAUTIA SAIRASTAVAA KOIRAA. Sen kummemmin mitään tietoa sairaudesta ei ollut annettu, eikä oltu ohjeistettu esim. seuraamaan pennun vointia tulevina päivinä. Olinkin Pian kanssa puheissa kyseisenä keskiviikkona, ja puhuttiin vielä, että onkin hyvä, että pirautus tilanteesta tuli. Sen enempää asiaa miettimättä ja pohtimatta, jäi asia unholaan... KUNNES koitti maanantai 2.8.

Leevi oli aamulla syönyt ruokansa ihan normaalisti, mutta aamupäivän jälkeen muuttunut levottomaksi ja vaisuksi. Jonka jälkeen oli pian alkanut erittäin raju oksentelu. Pieni (5kg) shelttipentu oli oksentanut sydämensä kyllyydestä. Oksentelun ääni oli ollut jotain aivan kamalaa, maha oli möyrinyt ja penturukka oli alkanut pahoinvoinnista ja sairaana olosta HUUTAMAAN! En voi edes kuvitella, miltä omistajasta Piasta ja koko perheestä on siinä tilanteessa tuntunut, kun pieni rakas pentu huutaa ja oksentaa yhtäaikaa. Jolloin alkoi ripulointi. Hirveä ripulointi. Muutamassa tunnissa Leevi-rukka oli alkanut heikentyä ja omistajat olivat tienneet, että nyt on tosi kyseessä ja pikapuhelun Akuuttiin jälkeen olivat kaahanneet täysin velton Leevi-kullan kanssa Ouluun. Ja voin sanoa, että se matka on PITKÄ -kun sylissä on hiipuva pentu.

Akuutissa Leevi nesteytettiin, annettiin kipulääkettä, antibioottia, pahoinvoinnin estolääkkeet ja seurattiin vointia, Yöksi pentu kuitenkin oli päästetty kotiin. Pahin ripulointi oli onneksi ohi ja oksentelu loppui. Vesikin oli piristyneelle pojalle maistunut ja pienesti myös ruoka. Yö oli mennyt rauhallisesti. Puhelinlangat olivat kyllä kuumana Haukiputaalla Santaholman ja Jokikylän välillä, kun soiteltiin puolin ja toisin yöllä ja aamutuimaan. Hirveä huoli pennusta kasvattajalla ja omistajilla ja kaikilla mein ystävillä! Aamulla Leevi meni uudestaan Akuuttiin, oli saanut nesteitä ihon alle (kun siellä ei oltu saatu tippa paikoilleen!??*^?%¤#!) ja lääkitys jatkuu. Poika on nyt kotona seurattavana lääkityksen voimin ja tänään iltapäivällä arvioidaan uudestaan tilanne, meneekö pentu vielä nesteytykseen illemmalla. ON TÄMÄ KAMALA TAUTI!! Ei voi muuta sanoa, kuin että ei toivo pahimmalle vihamiehellekään!!

Asia on herättänyt tunteita laidasta laitaan, lähinnä surusta ja itkusta raivoon. Ohjeistuksen puutteista, informoinnin puutteesta, hoitamisesta johtuen jne. Ainoa valopilkku ell-aseman toiminnassa on iki-ihana luottolääkäri Anu Tulokas, joka on hoitanut Leeviä ja Mäyrän perhettä suurella sydämellä. Anuhan on se ihana ihminen, joka hoiti Jaden murtunutta jalkaa 5pv välein toissa kesänä sekä Danin keisarileikkauksen tänä keväänä. MUTTA Perhe ei ole tähän mennessä saanut ohjeistusta miten nyt tulee toimia, ei karenssiajasta, pitääkö perheen koirat erottaa toisistaan, pitääkö talo desinfioida, kuinka kauan on hengenvaara käsillä, ei tullut alunperin varoitusta että pennun vointia kannattaisi seurata jne. Eilisen hoitamisen jälkeen pintoja oli vain vähän pyyhitty Leevin jälkeen, ja kuitenkin vastaanotolle Leevin jälkeen oli tullut -Ripulipotilas!! Tänään aamulla tilanne oli sitten korjattu ja varoitukset olivat olleet ympäri asemaa, samoin puhdistusvälineitä ym. Mutta käsidesiä ei silti ollut näkynyt missään.. 

Gaby vaihtaa ell asemaa nyt seuraavaan rokotukseen, ihan vain varotoimenpiteenä. Samoin kaikki kenellä on rokottamaton pentu, voivat miettiä toimintatapojaan pienen pennun ollessa talossa. Itse henk.koht olen ollut liiankin huolimaton, sillä sitä on pöljästi luottanut, että ei meille mikään iske. Nyt oli karvas opetus, että aina on vaara. Toivottavasti Leevi tästä hirveän kamalan kauhestasta taudista selviää hengissä ja saadaan itkeä vielä ilon kyyneliä.

Illalla väliaikatietoja lisää.....

 

Huolesta kipeänä kasvattaja Maikki  

ps. vielä lisämaininta, että ainoat muut ulkopuoliset koirakontaktit Leevillä on olleet yhteislenkki ed. lauantaina, joten silloin ainakaan tartuntaa ei ole voinut saada. Sitä, että onko muut yhteislenkkiläiset nyt vaarassa sairastua -ei meillä ole. Jos joku ystävällinen tietää faktatietoa asiasta, voisiko ystävällisesti informoida minua joko puhelimitse tai mailitse taikka FB:n kautta. Miljoonat kiitokset.

 

Klo 20.20 TÄMÄN ILLAN KUULUMISIA LEEVIN SUHTEEN:

Illalla viestiteltiin Pian kanssa ja Leevi voi jo hiukan paremmin. Ruoka pysyy sisällä, poika syö melko hyvin pieniä annoksia eikä ripuliakaan ole ollut. Viihtyy jo ulkona leikkimässä, joten ehkä saa nyt hiukan jo huokaista. Ell Anu Tulokas pirauttaa vielä aamulla Pialle ja kertoo viimeisimmät ohjeet ja neuvot. Aamulla siis lisää uutisia..

Terveisin; jo ehkä tänä yönä paremmin nukkuva Maikki